Συνάντηση μελών της Λέσχης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών στο Ναύπλιο

Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών και η συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους για την επίτευξη των κοινών στόχων της σταθερότητας των τιμών και της μείωσης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και σημαντικής αβεβαιότητας, ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης των μελών της Λέσχης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών (Central Bank Governors' Club), που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου) στο Ναύπλιο υπό την προεδρία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικολάου Γκαργκάνα.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους ομολόγους του, έδωσε το λόγο στον κ. William White, Οικονομικό Σύμβουλο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ο κ. White στην ομιλία του με θέμα «Μεταβαλλόμενες απόψεις σχετικά με το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για την άσκηση νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε ότι η θεωρία και η πρακτική στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, εξαιτίας των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη δομή και λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Ειδικότερα, έκανε εκτενή αναφορά στο εμπειρικό, πολιτικό και φιλοσοφικό πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής, στο οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες διαμορφώνουν τις επιλογές τους, στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εθνικών τους οικονομιών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Morris Goldstein, Senior Fellow του Dennis Weatherstone στο Ίδρυμα Διεθνών Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για τα συναλλαγματικά καθεστώτα οικονομιών με αναδυόμενες αγορές. Αναφέρθηκε αρχικά στις διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις από το 1994 και μετά, οι οποίες έπληξαν ιδιαίτερα τις αναδυόμενες και «υπό μετάβαση» οικονομίες, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν αρνητικά τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες. Στη συνέχεια, ανέπτυξε την άποψή του για την επιλογή μιας ενισχυμένης μορφής ελεγχόμενης διακίνησης (managed floating plus) ως ενδεδειγμένου καθεστώτος συναλλαγματικής ισοτιμίας, το οποίο κατά τη γνώμη του περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες των διεθνών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, για τις αναδυόμενες και «υπό μετάβαση» οικονομίες.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για τις «Οικονομικές προοπτικές και τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ». Αναφέρθηκε στις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική στις χώρες της ευρωζώνης.

Υποστήριξε, ότι παρά τις αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν τις αγορές κεφαλαίων και την ταχύτητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 2-2,5% στη διάρκεια του 2003, ενώ ο πληθωρισμός -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- αναμένεται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, σε επίπεδο χαμηλότερο του 2% το επόμενο έτος.

Είπε ακόμα, ότι στην παρούσα συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολογεί ότι τα στοιχεία αβεβαιότητας που αφορούν στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη, είναι εξισορροπημένα. Η ΕΚΤ συνέχισε να παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη όλων των παραγόντων που επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, την διαμόρφωση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Παραμένει δε σε ετοιμότητα να προσαρμόσει την πολιτική της, όταν αυτό κριθεί ενδεδειγμένο.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι μετέχοντες έθεσαν θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι εθνικές τους οικονομίες.

Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας τις αναπτυξιακές της προοπτικές με χαμηλό πληθωρισμό και σταθερότητα τιμών. Επίσης επεσήμανε την αναγκαιότητα τήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ολοκλήρωση δομικών αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ.:

  • Tigran Sargsyan, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας
  • Avtandil Babayev, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν
  • Peter Nicholl, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
  • Svetoslav Gavriiski, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας
  • Irakli Managadze, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Γεωργίας
  • Grigori Marchenko, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Καζακστάν
  • Ljube Trpeski, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της FYROM
  • Leonid Talmaci, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Μολδαβίας
  • Mugur Isarescu, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας
  • Sergey Ignatiev, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας
  • Necip Sureyya Serdengecti, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας
  • Mladjan Dinkic, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας
  • Marin Molosag, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Τράπεζας της Μολδαβίας

Από πλευράς Τράπεζας της Ελλάδος, μετείχαν οι κ.κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, Υποδιοικητής, Νικόλαος Παλαιοκρασσάς, Υποδιοικητής, Αντώνιος Μαντζαβίνος, Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής και οι κ.κ. Σπύρος Παπανικολάου, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Γεώργιος Ταβλάς και Γεώργιος Στούμπος, Σύμβουλοι.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λέσχη Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, που ιδρύθηκε την 1η Μαϊου 1998 στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Βαλκανικής, του Ευξείνου Πόντου και της Κεντρικής Ασίας συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει την προεδρία και γραμματεία της Λέσχης για τη διετία 2001-2002


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων