Αποτελέσματα ελέγχου Σ.Δ.Ο.Ε.

Η εταιρία ALTEC Α.Β.Ε.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

'Η εταιρεία μας, τηρώντας την υποχρέωση που ανέλαβε μετά την από 21-5-2003 επιστολή του Χ.Α. για παροχή ενημέρωσης προς το Χρηματιστήριο, σχετικά με το φορολογικό της έλεγχο, θα επιθυμούσε να σας ενημερώσει για τα εξής: Όπως είναι γνωστό στις υπηρεσίες σας και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν συκοφαντικά δημοσιεύματα για τις συναλλαγές της εταιρείας μας, και άλλων εταιρειών του ομίλου, με χώρες του εξωτερικού, και ειδικότερα με το Βέλγιο, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Μετά από τα δημοσιεύματα αυτά η υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε. ξεκίνησε έλεγχο για την διερεύνηση της βασιμότητας του περιεχομένου τους. Έτσι, διενεργήθηκαν από 24.02.2003 μέχρι και σήμερα εξονυχιστικοί έλεγχοι στην εταιρεία μας για τις χρήσεις 1998, 1999, 2000 και 2001, εξαντλώντας κάθε ελεγκτική επαλήθευση προς την κατεύθυνση αυτή. Είχαν μάλιστα προς τούτο, την συνεχή και αμέριστη συνδρομή της εταιρείας μας. Ερευνήθηκαν για τον σκοπό αυτό όλες οι υποθέσεις και τα πορίσματα του ελέγχου κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Α. Σχετικά με τις συναλλαγές της εταιρείας μας με την βελγική εταιρεία Gendom ύψους 5.381.019.370 δραχμών, μετά από αλλεπάλληλες ελεγκτικές επαληθεύσεις και ανταλλαγές πλήθους εγγράφων μεταξύ των φορολογικών αρχών Βελγίου και Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενες ενδοκοινοτικές συναλλαγές της εταιρείας μας υπήρξαν στο σύνολό τους απολύτως νόμιμες και κανονικές.

Β. Σχετικά με την εξαγωγή εμπορευμάτων προς τις χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία αξίας 6.339.205.383 δραχμών, από τον έλεγχο του συνόλου των σχετικών συναλλαγών προέκυψε, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην σχετική έκθεση, 'η κανονικότητα των εξαγωγών των αγαθών από τις εταιρείες του ομίλου Altec και αντίστοιχα η εισαγωγή και τελωνισμός των αγαθών από τη χώρα προορισμού τους. Κατά συνέπεια τα αγαθά που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης των εταιρειών του ομίλου Altec εξήχθησαν από την Ελλάδα και εισήχθησαν κανονικά στην χώρα προορισμού'.

Γ. Σχετικά με τις παρασχεθείσες υπηρεσίες της εταιρείας μας σε μεγάλες επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Ρουμανίας ύψους 6.263.108.042 δραχμών η έκθεση ελέγχου, αν και διαπίστωσε ότι το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που συνόδευαν τα εξαγχθέντα προϊόντα (με τα οποία ήταν άλλωστε απολύτως συνδεδεμένες) παρασχέθηκε πράγματι, αμφισβήτησε μερικώς την τυπική νομιμότητα μικρού τμήματος των υπηρεσιών αυτών ύψους 726.427.400 δραχμών. Επί του σημείου αυτού της έκθεσης του Σ.Δ.Ο.Ε. επιστηρίχθηκε και η υπ? αριθ. 1/15-1-2004 απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ΦΑΒΕ Αθηνών, με την οποία κοινοποιήθηκε στην εταιρεία μας χρηματική κύρωση για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αποτελούσαν υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης των εξαχθέντων προϊόντων. Παρά ταύτα, οι ελεγκτικές αρχές, εξαντλώντας την αυστηρότητά τους, θεώρησαν ότι κατά το μέρος αυτό οι σχετικές τιμολογήσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του ΚΒΣ, με την αιτιολογία ότι οι ως άνω υπηρεσίες δεν έχουν μέχρι σήμερα παρασχεθεί. Η τιμολόγηση όμως των υπηρεσιών αυτών είναι απολύτως νόμιμη και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αντίστοιχων έργων εντελώς συνηθισμένη, ακόμη και για την χώρα μας. Και τούτο, διότι στα μεγάλα και εξειδικευμένα έργα πληροφορικής είτε λόγω τεχνικών δυσχερειών είτε λόγω μεταβολής των τεχνικών απαιτήσεων παρατηρούνται καθυστερήσεις. Για τον λόγο άλλωστε αυτό και η έκθεση ελέγχου ρητώς διαπιστώνει ότι ακόμη και για τις υπηρεσίες που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρασχεθεί 'δεν προκύπτει δόλος από πλευράς της ελεγχόμενης επιχείρησης γιατί η αιτία της μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής οφείλεται στην αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας να ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις'. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η εταιρεία μας έχει ήδη παράσχει συντήρηση στα εγκαταστημένα συστήματα ή ότι θα ολοκληρώσει την παροχή της υποστήριξης αυτής με την ολοκλήρωση των έργων. Ενόψει όλων αυτών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε ειδικώς προς τούτο την 16-1-2003, για να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί με την λήψη γνώσης της ως άνω απόφασης.

Εκτίμησε το γεγονός ότι κατά της πράξης επιβολής προστίμου παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, όπου και θα είχε την ευκαιρία να αποδείξει την νομιμότητα ακόμη και αυτού του μικρού τμήματος των συναλλαγών της, η κανονικότητα των οποίων αμφισβητήθηκε με την υπερβολικά αυστηρή κρίση που διατυπώθηκε στην έκθεση του ΣΔΟΕ. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας, εξέτασε και το ενδεχόμενο της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η οποία σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών θα περαιώσει μια κατάσταση, που εξ αντικειμένου και για πολλούς μήνες διατάραξε σε σημαντικό βαθμό την ομαλή της λειτουργία. Συνεκτιμώντας ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το ύψος των αμφισβητούμενων συναλλαγών ποσού 726.427.400 δραχμών διπλασιάζεται για την επιμέτρηση του προστίμου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 1.452.854.800 δραχμών, και παράλληλα με τις αντίστοιχες διατάξεις για την συμβιβαστική επίλυση το ως άνω πρόστιμο μειώνεται στο 1/3 αυτού, ήτοι δραχμές 484.284.933, το διοικητικό μας συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να ακολουθήσει την συμβιβαστική οδό. Εξάλλου, εκτιμήθηκε από κοινού με τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας ότι στην ενδεχόμενη (με ελάχιστες έστω πιθανότητες) περίπτωση απόρριψης των σχετικών ενδίκων μέσων (εφόσον τα αρμόδια δικαστήρια ήθελαν δεχθεί την τυπική έστω διάπραξη των καταλογιζόμενων παραβάσεων) η εταιρεία μας θα εκαλείτο να καταβάλει μετά τη λήξη της όλης δικαστικής διαφοράς ποσό πολλαπλάσιο αυτού που καλείται να καταβάλει σήμερα μετά από συμβιβασμό. Ειδικότερα, από το διοικητικό μας συμβούλιο εκτιμήθηκε ότι μια μακροχρόνια αντιδικία, που θα διατηρεί εκκρεμή και ανοικτή την όλη υπόθεση, θα μπορεί να βλάπτει επί μακρόν την εικόνα της εταιρείας, εμποδίζοντάς την να επιδοθεί απερίσπαστη στο παραγωγικό της έργο. Εκτιμήθηκε ακόμη ότι ο οριστικός προσδιορισμός της φορολογικής υποχρέωσης της εταιρείας μας βοηθά τόσο το επενδυτικό κοινό και τους συναλλασσόμενους όσο και τις συνεργαζόμενες τράπεζες να έχουν πλήρη και απόλυτη γνώση των υποχρεώσεών της, οι οποίες θα είναι πλέον στο σύνολό τους και γνωστές και περαιωμένες.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία έχει την πλήρη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή, η οποία μετά τον συμβιβασμό θα ανέρχεται κατά νόμο στο ποσό των 484.284.933 δραχμών (1.421.232 Ευρώ), καθώς επίσης έχει και την ευχέρεια, εάν το επιθυμεί να κάνει χρήση ευεργετικών διατάξεων για διακανονισμό και καταβολή της όλης υποχρέωσης σε δόσεις. Έτσι, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η επιβάρυνση αυτή, όχι μόνον δεν διαταράσσει τα οικονομικά μεγέθη, την ευρωστία και την εν γένει οικονομική κατάσταση της εταιρείας μας, αλλά αντιθέτως η περαίωση της σχετικής εκκρεμότητας αφήνει την εταιρεία απερίσπαστη στην συνέχιση της όλης δραστηριότητας της. Και τούτο, καθόσον η εταιρεία μπορεί πλέον να συνεχίσει την αναπτυξιακή επιχειρηματική της πορεία χωρίς φορολογικές εκκρεμότητες, από την στιγμή που έχει ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο μέχρι και την χρήση του 2000, ενώ για όλες τις χρήσεις αυτές επανελέγχθηκε και από το Σ.Δ.Ο.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής δεν επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, καθότι δεν διαπιστώθηκε καμία φορολογική παράβαση στο σύνολο των φορολογικών της υποχρεώσεων, ενώ η σχετική κύρωση συνιστά αποκλειστικώς επιβολή προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία δεν επιβαρύνει τα αποτελέσματα καμίας χρήσης αλλά επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων