Εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου - Ιούνιος 2003

Οι τιμές τον κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές εξακολούθησαν να υποχωρούν τον Ιούλιο, εξαλείφοντας τα κέρδη που κατεγράφησαν το Μάιο και το πρώτο δεκαπενθημέρο του Ιουνίου. Η διόρθωση αυτή των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ευνοϊκές ανακοινώσεις για τα οικονομικά μεγέθη, ιδιαίτερα για τις Η.Π.Α., αλλά και στον επαναπροσδιορισμό των προσδοκιών των επενδυτών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Αφορμή για το τελευταίο στάθηκαν οι αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Γκρίνσπαν (Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) στις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης διαφαίνονται θετικές και παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες χαλάρωσης της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής (αγορά κρατικών ομολόγων), αντίθετα με τις προβλέψεις των επενδυτών τους τελευταίους μήνες δεδομένου των ανησυχιών για εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τις τιμές των ομολόγων να υποχωρούν από 59 έως και 264 bps, διαγράφοντας με αυτό τον τρόπο σχεδόν όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου. Το 20ετές ομόλογο λήξεως 22.10.2022 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, κλείνοντας στα τέλη Ιουλίου με τιμή 112,29 (με απόδοση 4,90%), από 114,93 (4.70%) στα τέλη Ιουνίου. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond) λήξεως 20.5.2013 έκλεισε σε 102,95 (4,22%) έναντι τιμής 104,96 (3,98%) στις 30 Ιουνίου. Η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας περαιτέρω στις 13 μονάδες βάσης (bps) τον Ιούλιο από 15 bps τον Ιούνιο.

Στα τέλη του μήνα, η καμπύλη αποδόσεων είχε μετακινηθεί προς τα πάνω, σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου, με παράλληλη μικρή μείωση της κλίσης της (flatter yield curve), καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες, απ? ότι στις μακροπρόθεσμες διάρκειες. Συγχρόνως, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ήταν μεγαλύτερη στο κομμάτι της καμπύλης που αφορά τη διάρκεια των 5 ετών, όπου αυξήθηκε κατά 28 bps, σε αντίθεση με το κομμάτι που αφορά τις βραχυπρόθεσμες διάρκειες (3 έτη) όπου αυξήθηκε κατά 21 bps, ενώ 19 bps αυξήθηκε το κομμάτι που αφορά τις μακροπρόθεσμες διάρκειες (20 έτη). Στο τέλος Ιουλίου, η διαφορά της απόδοσης (yield spread) μεταξύ 3ετούς και 20ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει σε 216 bps από 218 bps που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ παρέμεινε ιδιαίτερα έντονη και τον Ιούλιο, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 60,34 δισ. Ευρώ, μετά τα υψηλότερα επίπεδα του έτους που σημειώθηκαν τον Ιούνιο (61,94 δισ. Ευρώ), σε αντίθεση με τα επίπεδα των 46,24 δισ. Ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο 2002. Από τις 10.561 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ το μήνα αυτό, 47,23% ήταν εντολές "αγοράς" και 52,77% εντολές "πώλησης" τίτλων. Όπως και τον Ιούνιο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους εναπομένουσας διάρκειας έως και 10 έτη, οι οποίοι προσήλκυσαν το 78% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.5.2013 σημείωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 15,59 δισ. Ευρώ, ενώ η ρευστότητά του, όπως υπολογίζεται από τον λόγο της αξίας των συναλλαγών ως προς το σύνολο των αντίστοιχων τίτλων σε κυκλοφορία, αυξήθηκε σε 229% τον Ιούλιο, από 213% τον Ιούλιο.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων