Δημοσίευση Ετήσιων λογιστικών Καταστάσεων - Σταθερά διαχρονική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας

Η Everest AE Συμμετοχών & Επενδύσεων, ανακοινώνει τη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση 1/7/2004 - 30/6/2005. Οι εν λόγω λογιστικές καταστάσεις δημοσιεύονται με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ενώ η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της περιόδου 1/7/2005 - 30/9/2005.

Με βάση τα δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, τα συνολικά έσοδα της μητρικής εταιρείας από τη διαχείριση των σημάτων και του δικτύου του ομίλου, ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 7.215 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 6.287 χιλ. παρουσιάζοντας ικανοποιητική οργανική βελτίωση κατά 14,7%. Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης ανήλθαν συνολικά στο ποσό των ευρώ 5.108 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 4.571 χιλ., αυξημένα κατά 11,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα διοίκησης παρουσίασαν μείωση, ενώ η αύξηση των εξόδων διάθεσης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των δαπανών διαφήμισης στα πλαίσια εφαρμογής του νέου προγράμματος προώθησης του ομίλου.

Τα μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 2.108 χιλ. έναντι ευρώ 1.717 ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση κατά 22,8%. Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της κλειόμενης και της (περυσινής) χρήσης συνολικού ύψους ευρώ 2.392 χιλ. (ευρώ 2.534 χιλ.) αναλύονται ως εξής : α) έσοδα μερισμάτων ευρώ 2.826 χιλ. (ευρώ 2.381 χιλ), β) έσοδα χρεογράφων ευρώ 30 χιλ. (ευρώ 50 χιλ.), γ) κέρδη από πώληση συμμετοχών και χρεογράφων ευρώ 34 χιλ. (ευρώ 645 χιλ.), δ) χρεωστικοί τόκοι ευρώ 449 χιλ. (ευρώ 536 χιλ.) και ε) προβλέψεις και λοιπά έξοδα ευρώ 48 χιλ. (ευρώ 7 χιλ.).

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική βελτίωση των εσόδων της μητρικής εταιρείας από μερίσματα θυγατρικών εταιρειών - τα οποία σημειωτέον είναι φορολογημένα στη πηγή τους - και τα οποία ανήλθαν συνολικά στο ποσό των ευρώ 2.826 χιλ. ευρώ έναντι ποσού ευρώ 2.381 χιλ. παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 19,1%. Η εν λόγω αύξηση καταδεικνύει την βελτίωση της αποδοτικότητας των επιμέρους συμμετοχών της μητρικής εταιρείας. Το σύνολο των συμμετοχών της μητρικής εταιρείας σε τιμές κτήσης - εξαιρουμένης της Olympic Catering η οπο ία δεν δύναται να μοιράσει μέρισμα λόγω συσσωρευμένων ζημιών εις νέο - ανέρχεται στο ποσό των ευρώ 22.050 χιλ., διαμορφώνοντας μέση καθαρή μερισματική απόδοση ύψους 12,8% επί της αξίας κτήσης αυτών.

Με βάση τα ανωτέρω, η μητρική εταιρεία εμφάνισε για τη κλειόμενη χρήση λειτουργική κερδοφορία εκμετάλλευσης (μερικά αποτελέσματα συν μερίσματα θυγατρικών) συνολικού ύψους ευρώ 4.933 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 4.098 χιλ. παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση κατά 20,4%. Η θετική αυτή εξέλιξη συντελείται σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης και πιστοποιεί την υψηλή ανταγωνιστικότητα του ομίλου Everest. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η εν λόγω εξέλιξη επιβεβαιώνει την στρατηγι κή του ομίλου για διαφοροποιημένη παρουσία σε επιμέρους ανοικτές και κλειστές αγορές εστίασης, καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση επιμέρους σημάτων και concepts.

Η προ φόρων κερδοφορία της κλειόμενης χρήσης ανήλθε στο ποσό των ευρώ 3.866 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 3.694 χιλ. παρουσιάζοντας δυσανάλογα μικρή βελτίωση κατά 4,6% σε σχέση με το ποσοστό βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας. Αυτό είναι απόρροια των εξής στοιχείων : α) η περυσινή χρήση - όπως αναλύεται ανωτέρω - συμπεριλάμβανε κέρδη από πώληση χρεογράφων συνολικού ύψους ευρώ 645 χιλ. ενώ το αντίστοιχο ποσό στη κλειόμενη χρήση ανέρχεται σε μόλις ευρώ 34 χιλ. ευρώ και β) η κλειόμενη χρήση - όπως και η περυσινή σε μικρότερο βαθμό- επιβαρύνθηκε με μη πλέον επαναλαμβανόμενα έκτακτα έξοδα συνολικού ύψους ευρώ 680 χιλ. τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο σε παρελθούσα απόφαση και συναφή έξοδα διαιτητικού δικαστηρίου τα οποία έχουν πλέον εξοφληθεί πλήρως.

Η μητρική εταιρεία διακρίνεται για την υψηλή της ρευστότητα και την ισχυρή κεφαλαιακή της διάρθρωση. Σημειώνεται δε ότι εντός του Αυγούστου 2005 αποπληρώθηκε η τρέχουσα δόση του κοινοπρακτικού δανείου το οποίο πλέον ανέρχεται στο ποσό των ευρώ 8.628 χιλ. Το εν λόγω δάνειο αρχικού ύψους ευρώ 13.600 χιλ., είχε χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά της Olympic Catering ΑΕ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των ευρώ 73.921 χιλ. έναντι ποσού ευρώ 71.770 χιλ. παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 3%, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη μετά και την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 5.688 χιλ. έναντι ευρώ 5.533 χιλ. την περυσινή περίοδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκριτική με τη περυσινή χρήση κερδοφορία σε ενοποιημένο επίπεδο, έχει επηρεαστεί γραμμικά από τα προαναφερόμενα στοιχεία της μητρικής εταιρείας. Τέλος, σημειώνεται ότι η καθαρή προ φόρων ενοποιημένη κερδοφορία του ομίλου Everest μετά και την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, αντιστοιχεί στο ποσό των 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου κ. Αθανάσιος Παπανικολάου, υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα αυτών καθώς και την ενίσχυση των λειτουργικών ταμειακών ροών της μητρικής εταιρείας. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση της μητρικής εταιρείας θα της επιτρέψει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρύτερο κλάδο εστίασης και τροφοδοσίας, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει διαρθρωτικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων